3 Λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε με το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι παντού και σίγουρα δεν θα βρείτε ελληνική κουζίνα που να μην το κρύβει στα ντουλάπια της!

Τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό μας είναι πάρα πολλά και τα έχουμε δει σε αρκετά από τα άρθρα μας. Έχουμε δει πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε και να το καταναλώνουμε, όμως υπάρχουν 3 βασικά λάθη, που συμβαίνουν συχνά και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε:

Λάθος 1ο: Αγοράζουμε πολύ

Όταν ένα μπουκάλι λάδι ανοιχτεί, παραμένει φρέσκο για μερικούς μήνες και όπως ο χυμός φρούτων, έτσι κι αυτό, έχει καλύτερη γεύση όσο πιο φρέσκο είναι. Αν έχετε κάποιο μπουκάλι που χρησιμοποιείτε πάνω από χρόνο, πετάξτε το. Φροντίστε να αγοράζετε τόσο ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας και στη συνέχεια να ανανεώνετε. Φροντίστε, επίσης, να το μεταφέρετε από τον τενεκέ, καθώς όταν αυτός αδειάζει και γεμίζει με αέρα, το λάδι καταστρέφεται λόγω του οξυγόνου.

Λάθος 2ο: Το μαγειρεύουμε

Τα μόρια του ελαιολάδου «σπάνε» σε μεγάλες θερμοκρασίες και όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του λαδιού, τόσο χαμηλότερο είναι το σημείο καπνού, δηλαδή η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να «καπνίζει». Αυτό σημαίνει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο π.χ. δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή για τηγάνισμα, γιατί όταν το λάδι μαγειρεύεται πάνω από το σημείο καπνού του, τα υγιεινά του μόρια μετατρέπονται σε ανθυγιεινά, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Γενικότερα, προσπαθήστε να καταναλώνετε το ελαιόλαδο όσο πιο ωμό γίνεται.

Λάθος 3ο: Λάθος Αποθήκευση

Το ελαιόλαδο, όπως π.χ. και οι πατάτες, πρέπει να αποθηκεύεται σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, καθώς το φως, η ζέστη, αλλά και το οξυγόνο αποτελούν εχθρούς του. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το μπουκάλι, οξειδώνεται και η φρεσκάδα του αρχίζει να χάνεται, με τις εκτιμήσεις να λένε ότι μπορεί να παραμείνει σε καλή κατάσταση για 18 μήνες, αλλά ανάλογα και με την αποθήκευσή του, μπορεί να χαλάσει γρηγορότερα.

 

Πηγή: http://www.madata.gr/