Η μεσογειακή διατροφή μας κάνει πιο χαρούμενους!

Τα υγιή λιπαρά που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελούν το «κλειδί» για την καλή διάθεση.

Για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής γνωρίζουν όλοι. Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί, βότανα, μπαχαρικά, πουλερικά, ψάρια, κρασί και φυσικά ο «βασιλιάς» όλων, το ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνουν όχι απλά καλό στην υγεία του οργανισμού, αλλά βελτιώνουν και τη διάθεση, κάνοντάς μας πιο χαρούμενους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και την εμφάνιση διαβήτη.

Τι λέει η επιστήμη

Επιστήμονες συνέκριναν πώς τρόφιμα -όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί- που αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής επηρεάζουν τη διάθεση του ανθρώπου, σε σχέση με αντίστοιχα του λεγόμενου «σύγχρονου δυτικού τρόπου διατροφής» που είναι πλούσιος σε ζάχαρη, αναψυκτικά και επεξεργασμένες τροφές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Forbes, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και όσπρια ήταν πολύ πιο χαρούμενοι σε σχέση με αυτούς που «καταβρόχθιζαν» γλυκά, αναψυκτικά και φαγητό από fast food.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και fast food επηρέαζε αρνητικά τη διάθεση των γυναικών, όμως δε φάνηκε να έχει ανάλογη επίδραση και στους άντρες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 9.255 άτομα από τις ΗΠΑ, άνω των 35 ετών και μη καπνιστές, τα οποία απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο διατροφής τους.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η διατροφή επηρεάζει σίγουρα το τι αισθανόμαστε. Τα υγιή λιπαρά που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελούν το «κλειδί» για την καλή διάθεση.

Αλλαγές στα επίπεδα της BNDF, μιας πρωτεΐνης που ελέγχει πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες μπορεί να σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -που περιέχονται σε ψάρια και ξηρούς καρπούς- βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Μια άλλη έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη και ακολουθούν μεσογειακή διατροφή εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα της ίδιας πρωτεΐνης.

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά έχει αποδειχτεί, επιπλέον, ότι κάνουν καλό στην ψυχική υγεία. Οι πολυφαινόλες επηρεάζουν θετικά τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά καταναλώνει κανείς τόσο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών στη διάθεση, όπως κατάθλιψη, αγωνία και άγχος.

Πηγή: http://www.eleftheria.gr/